Dag 2 + 3 The Surgery

08 november:

Vandaag hebben we nogmaals 2 keer de introductie van de ABCD methodiek gegeven, zodat nu alle verpleegkundigen de theorie hebben gevolgd. Ook de tweede groep heeft vandaag een account gekregen voor de VirtualMedSchool en het een en ander uitgelegd gekregen.
Het was weer een warm en welkom onthaal, waar iedereen, tot en met de cleaning ladies enthousiast is over onze aanwezigheid in the Surgery. Nog even en we willen hier niet meer weg ­čśÇ.
De theorie wordt goed opgepakt, er worden goede vragen gesteld en de verpleegkundigen kijken er erg naar uit om er praktisch mee aan de slag te gaan. Na twee dagen introductie gaan we morgen verder met scenariotraining waarbij we op de traumakamer van de emergency room casuïstieken gaan trainen.
Moe en voldaan zitten we nu aan de heerlijke ziekenhuiskoffie te wachten op onze taxi. Naast het geven van onderwijs genieten we ook van de mensen, de omgeving en de goede vibe van Uganda.

img_8348img_8364img_8370

 

09 november:

We zijn de dag begonnen met de scenario training. We waren benieuwd of er iets was blijven hangen van de theorie. Om het geheugen nog even op te frissen en iedereen een beetje op het gemak te stellen hebben we zelf eerst een casus voor gedaan.
Het zelf oefenen van scenario’s vonden ze echt spannend, maar ondanks dat deed iedereen heel enthousiast mee. Omdat we in deimg_8398 ochtend uitliepen stelden we voor om eerder te stoppen en de 2 verpleegkundigen die nog niet aan de beurt waren geweest de keer daarop te laten oefenen, maar daar wilde men niets van weten. Iedereen moest aan de beurt zijn geweest vonden ze.
En wat waren ze goed! Ondanks de spanning wist men heel goed te werken volgens de ABCD methode en de juiste interventies toe te passen. Het was heel fijn om de ALSi (ISimulate) erbij te hebben zodat we konden laten zien welk resultaat hun toegepaste interventies hadden. Om de beurt fungeerden Tamara en Jessica als pati├źnt, maar aan het eind wilde een van de verpleegkundigen ook graag de rol van pati├źnt op zich nemen en bleken we een acteertalent rijker te zijn.
Ontzettend leuk om te merken dat veel informatie was blijven hangen, maar zeker ook om het enthousiasme te proeven.
Ook de artsen begonnen nieuwsgierig te worden en sommigen kwamen om de hoek spieken. Zij zijn morgen aan de beurt en wij denken dat ze zich stiekem ook wel een beetje knijpen, net als wij overigens.
Om zelf nog een beetje te ontspannen zijn we na deze geslaagde, maar ook vermoeiende dag naar de bioscoop geweest om ‘the Queen of Katwe’ te gaan bekijken; een film die zich afspeelt in Kampala en in maart volgend jaar in de bioscopen┬á in NL draait.

img_8419img_8421img_8441

Share